Hírek archívuma

Friss hírek a kezdőlapon

BME GPK Nyílt Hét 2020

Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki tájékoztatást és információt kíván kapni a Gépészmérnöki Karon működő alap- és mesterszintű képzésekkel kapcsolatban. A Nyílt Héten megismerkedhetnek oktatási helyszíneinkkel, laborjainkkal, műhelyeinkkel. Találkozhatnak oktatóinkkal, hallgatóinkkal, akik tanácsaikkal segítik a felvételi vizsgára történő felkészülést és jelentkezést.
A Nyílt Hét honlapja
A Műszaki Mechanikai Tanszék videói

Elhunyt Dr. Hering József

Életének 90-edik évében elhunyt Dr. Hering József, a Műszaki Mechanikai Tanszék nyugalmazott egyetemi docense. Generációknak oktatta a Mechanika alaptárgyait, a Mechanizmusok és az Analitikus mechanika tárgyak tananyagának kidolgozója és éveken át előadója volt. Hosszabb időt töltött Algériában, ahol egyetemi munkájáért kitüntetést kapott. Szerény, dolgos, kedves humorú ember volt. Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük!

2020.11.11.

Stépán Gábor CIRP tag

A gyártástechnológusok vezető nemzetközi szervezete, a CIRP (The International Academy for Production Engineering) Stépán Gábort rendes tagjává választotta. Ezzel újabb névvel bővült a Gépészmérnöki Karhoz köthető tagok listája: Tobias István professzor (1945-ben végzett a BME Gépészmérnöki Karán, 1960-1986 között a University of Birmingham Gépészmérnöki Tanszékének vezetője), Prof. Yusuf Altintas (2012-ben a BME tiszteletbeli doktora, CIRP elnök 2016/17-ben), Monostori László professzor (BME GTT egyetemi tanára, CIRP elnök 2013/14-ben) és Dr. Jokin Munoa (vendég kutató a Műszaki Mechanikai Tanszéken 2016 és 2018 között, idén lett a CIRP levelező tagja).

2020.09.21.

2019/2020-II OHV eredmények

Megjelentek a 2019/2020 tanév második félévének OHV eredményei. Az OHV (Oktatók Hallgatói Véleményezése) keretein belül hallgatók anonim módon véleményezik az oktatóik munkáját. A BME legmagasabb pontszámot szerzett oktatója tanszékünk frissen doktorált munkatársa, Dr. Berezvai Szabolcs adjunktus. Gratulálunk neki!

2020.09.06.

Három oktatónk is nyert NKFI (OTKA) kutatási projektet!

Dr. Szekrényes András "Modern gépészeti kísérletek elvégzése rugalmas kompozit szerkezeti elemeken" címmel az OTKA kutatási témapályázaton, Dr. Giuseppe Habib "Robusztusság meghatározása valós mérnöki problémáknál fellépő nagy perturbációk esetén" címmel az OTKA fiatal kutatói kiválósági program pályázaton és Dr. Molnár Tamás "Az időkéséses dinamikai rendszerek és a neurális hálók összekapcsolása" címmel az OTKA posztdoktori kiválósági programon nyert támogatást. Gratulálunk mindhármójuknak!

2020.09.04.

BME legkiválóbb tudományos közleménye 2015-2019 díj

Dr. Dombóvári Zoltán és Dr. Stépán Gábor kollégáink elnyerték a "A BME legkiválóbb tudományos közleménye 2015-2019" címet a 2016-ban megjelent "Chatter suppression techniques in metal cutting" című CIRP Annals cikkükkel.
A cikkre eddig 103 független Web of Science hivatkozás érkezett. A cikk társszerzői között a szerszámgéprezgés első számú nemzetközi szaktekintélyei szerepelnek, mint Yusuf Altintas és Erhan Budak professzorok. A első szerzője, Dr. Jokin Munoa a cikk írásakor másfél évig egyetemünkön dolgozott, tanszéki tudományos munkatárs volt Stépán Gábor SIREN ERC projektjének keretében.
További részletek a BME honlapján.

2020.06.06.

Várjuk a Gépészeti Modellezés specializáción

A gépészeti modellezés specializáció bemutatkozó videója megtekinthető ide kattintva.
A specializációval kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolására május 8-án (pénteken) 14:15-től 15:00-ig Skype konzultációt tartunk, melyhez a bit.ly/GMkonzultacio linken keresztül lehet csatlakozni. Ezen kívül kérdéseit a specializációfelelősnek küldött emailben is felteheti a szazs@mm.bme.hu címen.

2020.05.02.

Várjuk a Gépészeti Fejlesztő specializáción

Elkészült a gépészeti fejlesztő specializáció bemutatkozó videója.
Amennyiben a specializációval kapcsolatban bármilyen kérdés felmerül Önben, akkor azt május 4-én (hétfőn) 16:15-től 17:00-ig online formában a bit.ly/GFkonzultacio linken elérhető Skype-szobában felteheti, illetve offline bármikor az adamo@mm.bme.hu címre írt levélben.

2020.05.01.

Stépán Gábor nyert az Élvonal - Kutatói Kiválósági Program pályázatán

Stépán Gábor professzor öt évre elnyerte az Élvonal - Kutatói Kiválósági Program (KKP_20) támogatását "Numerikus- és környezetszimuláció marógépek rezgéscsökkentésére szerszámél-geometria és mechanikai érintkezések optimalizálásával" című pályázatával. Az "Élvonal – Kutatói Kiválósági Program" a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő, kiváló, a nemzetközi tudományos világ élmezőnyébe tartozó, kutatásaikat magyarországi kutatóhelyen megvalósítani kívánó kutatók számára nyújt jelentős, legfeljebb öt éves támogatást. A pályázatot elsősorban olyan kutatók nyerhetik el, akik sikeresen zártak le ERC által támogatott projektet, mint pl. a Stépán Gábor által vezetett SIREN ERC Advanced Grant projekt.

2020.03.23.

Járványügyi védekezés

A BME vezetése a járványügyi védekezés érdekében több intézkedést hozott. Az intézkedés részletei megtalálhatók a BME honlapján.

2020.03.11.

Két tanszéki oktatónk is a világ legjobbjai között

A BME.hu híre szerint rangsort tett közzé a Stanford University, a SciTech Strategies és az Elsevier, amelyben Magyarországról 150, a Műegyetemről 18, a Gépészmérnöki Karról 4 kutató szerepel. A Műszaki Mechanikai Tanszék oktatói közül Stépán Gábor és Insperger Tamás került fel a listára.
További részletek.

2020.02.07.

Stépán Gábor NKFI kutatási projekt nyertes!

Stépán Gábor professzor "Robotokkal támogatott forgácsolás dinamikája" című témapályázata elnyerte az NKFIH támogatását. A négyéves projekt 2019. decemberében indult, új generációs kollaboratív gyártóközpontok dinamikai jelenségeit vizsgálja.

2020.01.29.

EUROSTARS FORTH projekt

Spanyol és francia partnerekkel közösen benyújtott "EUROSTARS FORTH - Erővezérelt szerszámbefogó rezgésmentes, pontos és forgácselakadás-mentes belső esztergáláshoz" című projekt elnyerte az Európai Unió támogatását. A projekt magyarországi vezetője Dombóvári Zoltán egyetemi docens.

2020.01.05.

Dr. Vízváry Zsolt Simonyi Károly Emlékplakettet kapott

Dr. Vízváry Zsolt Simonyi Károly Emlékplakettet kapott

Volt kollégánk Dr. Vízváry Zsolt (UKAEA Culham Science Centre) kapta a Simonyi Károly Emlékplakettet fúziós energia területén elért eredményeiért. A Simonyi Károly Emlékplakettet 2007-ben alapította a Magyar Nukleáris Társaság fúziós plazmafizikai kutatásokban és a fúziós technológiai fejlesztésekben kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar szakemberek elismerésére. Gratulálunk!
További részletek: nuklearis.hu/simonyi-karoly-emlekplakett

2019.11.28.

Dombóvári Zoltán Lendület-nyertes!

Tanszékünkön hamarosan új Lendület-kutatócsoport jön létre Dr. Dombóvári Zoltán vezetésével.
A Lendület programról és az idei nyertesekről bővebben olvashat az MTA honlapján valamint a BME.hu-n.

Dombóvári Zoltán gépészmérnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen konvolúcióalapú keretrendszert állít fel szerszámgépek önműködő dinamikai leírására. A negyedik ipari forradalom elősegíti ténylegesen automatizált gyártási képesség kialakítását új, hatékony kiber-fizikai rendszerek alkalmazásával. E rendszerek képesek felmérni saját állapotukat és önműködően beavatkozni a hatékonyabb és pontosabb termelés elérése érdekében. Ez összeségében a gyártási sebesség növekedéséhez vezet, ami azonban fokozza a káros rezgések kialakulását. Megszüntetésük komoly szakértelmet, tapasztalatot és tudást igényel.
A Dombóvári Zoltán által javasolt koncepció egy olyan matematikai leírást emel át a mérnöki gyakorlatba, amely alkalmas az új, automatizált gyártáskövetés során rögzített adatok hatékony feldolgozására a káros rezgések elkerülése érdekében. A konvolúcióalapú megfogalmazásnak nagyobb az információtartalma, mint – az ember által jobban értelmezhető – paraméteralapú megfogalmazásnak. A projekt keretében egy új matematikai eszköztár kifejlesztése a cél, mely alkalmas a megmunkálási folyamatok során kialakuló nemkívánatos rezgések automatikus mérnöki előrejelzésére.
(Kép és szöveg forrása: mta.hu)

2019.07.27.

Köszöntjük megújult honlapunkon

20 év után megújult a Műszaki Mechanikai Tanszék honlapja.

A tanszék honlapja 1995-ben a Gépészmérnöki Kar első honlapjaként kelt életre, jól ismert, klasszikus kinézetét, jellegzetes színvilágát 2000-ben kapta meg. Új szerkezete és stílusa (színséma váltás) a kor elvárásainak megfelelően került kialakításra.

Az új honlappal kapcsolatban bármilyen észrevételt szívesen fogadunk a webadmin@mm.bme.hu címen.