Dombóvári Zoltán ismét MTA Lendület-nyertes!

Dombóvári Zoltán kollégánk haladó Lendület-kutatócsoport alakítására nyert akadémiai támogatást "Impulzus-alapú elmélet megmunkálási folyamatok adatorientált nemlineáris leírásához" című pályázatával. Ezzel az augusztusban záródó Lendület-kutatócsoportja zökkenőmentesen folytathatja a munkáját újabb 5 évre. Idén 21 új Lendület kutatócsoport kezdi meg munkáját, részletek az MTA oldalán.

2024.06.12.

Hajdu Dávid, Kiss Ádám és Kossa Attila Bolyai-ösztöndíjat nyertek

Három tanszéki munkatársunk is elnyerte idén az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját az alábbi pályázatokkal:

Dr. Hajdu Dávid: Reguláris marószerszámok irreguláris dinamikája


Dr. Kiss Ádám: Mechanikai rendszerek biztonságkritikus szabályzásának kiterjesztése időkésés jelenlétében

Dr. Kossa Attila: Hiperelasztikus anyagok adatalapú mechanikai modellezése

Gratulálunk!

2024.06.12.

Horváth Hanna Zsófia közönségdíjat nyert az MT180 verseny Közép-Európai döntőjén

Horváth Hanna Zsófia doktorjelölt munkatársunk az "Anholonom rendszerek rezgései" című előadásával közönségdíjat nyert a Francia Intézet és az ELTE által szervezett "MT180 - A disszertációm 180 másodpercben" verseny Közép-Európai döntőjén. A versenyre való felkészítésben Bende Margit segítette.
Gratulálunk!

2024.06.07.

Berezvai Szabolcs a Műegyetem Kiváló Oktatója

A BME Ünnepi Szenátusi Ülésén "A Műegyetem Kiváló Oktatója" kitüntetést kapott Berezvai Szabolcs kollégánk! A kitüntetésben azok az oktatók részesülhetnek - az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára - akiket az összes, általuk oktatott kurzuson együttvéve legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek az Oktatók Hallgató Véleményezésében (OHV). Gratulálunk!

2024.05.13.

Horváth Hanna első lett az MT180 versenyen

Horváth Hanna Zsófia doktorjelölt munkatársunk első helyezést ért el a Francia Intézet és az ESSCA-Budapest által szervezett "MT180 - A disszertációm 180 másodpercben" verseny országos fordulóján és ezzel továbbjutott a Közép-Európai egyetemek versenyére "Anholonom rendszerek rezgései" című előadásával. Hanna témavezetője Takács Dénes, a versenyre való felkészítésben pedig Bende Margit segítette.
Gratulálunk!!

2024.03.21.

Stépán Gábor a Kínai Tudományos Akadémia külső tagja

A Kínai Tudományos Akadémia (Chinese Academy of Sciences, CAS) november 16-i közgyűlésén külső tagnak választotta Stépán Gábor professzort, aki ezzel a legelső magyar tagja a Kínai Tudományos Akadémiának. Részletek...

2023.11.30.

Mesterképzés és specializáció ajánló

November 15-e a jelentkezési határidő a 2024. tavaszi félévében induló mesterképzésekre!
Az MSc specializációink iránt érdeklődő hallgatóknak ajánljuk az alábbi ismertető videónkat.

2023.11.13.

Három oktatónk nyert NKFI (OTKA) kutatási projektet

Dr. Szekrényes András "Anyaghibát tartalmazó rétegelt szerkezetek törése, stabilitása és nemlineáris dinamikája" címmel az OTKA kutatási témapályázaton, Dr. Takács Dénes "Járművezetői viselkedés azonosítása a mikromobilitási járművek mozgásának előrejelzéséhez" címmel az OTKA fiatal kutatói kiválósági program pályázaton és Dr. Sykora Henrik "Sztochasztikus nemsima dinamikai rendszerek fizika-alapú adatvezérelt modellezése" címmel az OTKA posztdoktori kiválósági programon nyert támogatást.
Gratulálunk!

2023.11.22.

Bende Margit Oktatói Szolgálati Emlékérmet kapott

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatói Szolgálati Emlékérmet adományozott Bende Margitnak a műszaki mechanikai tantárgyak 40 éves, több nyelven történő, magas színvonalú oktatásáért, a BME nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében és fejlesztésében betöltött kimagasló szerepéért.
Gratulálunk!

2023.09.26.

Szekrényes Andrást egyetemi tanárnak nevezték ki

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök 2023. szeptember elsejével egyetemi tanárrá nevezte ki kollégánkat, Dr. Szekrényes Andrást.
Gratulálunk a kinevezéshez és eredményes munkát kívánunk!

2023.09.01.

Stépán Gábor Ljapunov-díjas

Az ASME Design Engineering Division 2005 óta kétévente adományozza a Ljapunov-díjat olyan gépészmérnököknek, akik kiemelkedő kutatási eredményekkel járultak hozzá a nemlineáris dinamika területének fejlődéséhez. A díjat idén Stépán Gábor professzornak ítélték oda, aki a díjat az ASME IDETC/CIE 2023-as kongresszusán vette át Bostonban. A szokásoknak megfelelően plenáris előadást is tartott From the Delayed Mathieu Equation to the Stability of High-Speed Milling Processes címmel.
A korábbi díjazottak listája itt látható.
GRATULÁLUNK!

2023.08.23.

Berezvai Szabolcs Conlegner Oktatói Különdíjat kapott

Tanszékünk adjunktusa Dr. Berezvai Szabolcs a Magyar Nemzeti Bank és a BME által kiírt Conlegner Károly Oktatói Díj Különdíjában részesült  "Digitalizáció" kategóriában. Az elismeréssel az Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) során elért kimagasló eredményt, valamint a digitalizált mérnöki munka alapjául szolgáló mechanika tárgyak (Statika, Szilárdságtan, VEM alapjai) során nyújtott oktatási teljesítményt díjazták. Gratulálunk az elismeréshez!

2023.07.17.

Stépán Gábor Bolyai-díjas

Stépán Gábor professzor kapta a 2023-as Bolyai-díjat, Magyarország legrangosabb tudományos elismerését. A díjat kétévente adományozzák egy személynek: "aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén." A díjat Novák Katalin köztársasági elnök adta át. (Bővebben: bme.hu)
Stépán Gábor professzor előadása a Bolyai-díj átvétele alkalmából
GRATULÁLUNK!

2023.06.15.

Specializáció bemutatók

Szeretettel várjuk az érdeklődő hallgatókat!

Gépészeti fejlesztő spec. bemutató
   2023. május 3, 16:00
   BME MM épület I.em.29. (Olvasóterem)

Gépészeti modellezés spec. bemutató
   2023. május 11, 16:15
   BME MM épület I.em.29. (Olvasóterem)

Itt végzett kollégáink véleménye:

2023.04.26.