Horváth Hanna első lett az MT180 versenyen

Horváth Hanna Zsófia doktorjelölt munkatársunk első helyezést ért el a Francia Intézet és az ESSCA-Budapest által szervezett "MT180 - A disszertációm 180 másodpercben" verseny országos fordulóján és ezzel továbbjutott a Közép-Európai egyetemek versenyére "Anholonom rendszerek rezgései" című előadásával. Hanna témavezetője Takács Dénes, a versenyre való felkészítésben pedig Bende Margit segítette.
Gratulálunk!!

2024.03.21.

Stépán Gábor a Kínai Tudományos Akadémia külső tagja

A Kínai Tudományos Akadémia (Chinese Academy of Sciences, CAS) november 16-i közgyűlésén külső tagnak választotta Stépán Gábor professzort, aki ezzel a legelső magyar tagja a Kínai Tudományos Akadémiának. Részletek...

2023.11.30.

Mesterképzés és specializáció ajánló

November 15-e a jelentkezési határidő a 2024. tavaszi félévében induló mesterképzésekre!
Az MSc specializációink iránt érdeklődő hallgatóknak ajánljuk az alábbi ismertető videónkat.

2023.11.13.

Három oktatónk nyert NKFI (OTKA) kutatási projektet

Dr. Szekrényes András "Anyaghibát tartalmazó rétegelt szerkezetek törése, stabilitása és nemlineáris dinamikája" címmel az OTKA kutatási témapályázaton, Dr. Takács Dénes "Járművezetői viselkedés azonosítása a mikromobilitási járművek mozgásának előrejelzéséhez" címmel az OTKA fiatal kutatói kiválósági program pályázaton és Dr. Sykora Henrik "Sztochasztikus nemsima dinamikai rendszerek fizika-alapú adatvezérelt modellezése" címmel az OTKA posztdoktori kiválósági programon nyert támogatást. Gratulálunk!

2023.11.22.

Bende Margit Oktatói Szolgálati Emlékérmet kapott

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatói Szolgálati Emlékérmet adományozott Bende Margitnak a műszaki mechanikai tantárgyak 40 éves, több nyelven történő, magas színvonalú oktatásáért, a BME nemzetközi kapcsolatainak kiépítésében és fejlesztésében betöltött kimagasló szerepéért.
Gratulálunk!

2023.09.26.

Szekrényes Andrást egyetemi tanárnak nevezték ki

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök 2023. szeptember elsejével egyetemi tanárrá nevezte ki kollégánkat, Dr. Szekrényes Andrást.
Gratulálunk a kinevezéshez és eredményes munkát kívánunk!

2023.09.01.

Stépán Gábor Ljapunov-díjas

Az ASME Design Engineering Division 2005 óta kétévente adományozza a Ljapunov-díjat olyan gépészmérnököknek, akik kiemelkedő kutatási eredményekkel járultak hozzá a nemlineáris dinamika területének fejlődéséhez. A díjat idén Stépán Gábor professzornak ítélték oda, aki a díjat az ASME IDETC/CIE 2023-as kongresszusán vette át Bostonban. A szokásoknak megfelelően plenáris előadást is tartott From the Delayed Mathieu Equation to the Stability of High-Speed Milling Processes címmel.
A korábbi díjazottak listája itt látható.
GRATULÁLUNK!

2023.08.23.

Berezvai Szabolcs Conlegner Oktatói Különdíjat kapott

Tanszékünk adjunktusa Dr. Berezvai Szabolcs a Magyar Nemzeti Bank és a BME által kiírt Conlegner Károly Oktatói Díj Különdíjában részesült  "Digitalizáció" kategóriában. Az elismeréssel az Oktatás Hallgatói Véleményezése (OHV) során elért kimagasló eredményt, valamint a digitalizált mérnöki munka alapjául szolgáló mechanika tárgyak (Statika, Szilárdságtan, VEM alapjai) során nyújtott oktatási teljesítményt díjazták. Gratulálunk az elismeréshez!

2023.07.17.

Stépán Gábor Bolyai-díjas

Stépán Gábor professzor kapta a 2023-as Bolyai-díjat, Magyarország legrangosabb tudományos elismerését. A díjat kétévente adományozzák egy személynek: "aki nemzetközi szinten is kimagasló eredményt ért el a tudományos kutatás, fejlesztés, utánpótlás-nevelés területén, valamint ezek eredményeinek a társadalmi-gazdasági életben való hasznosítása terén." A díjat Novák Katalin köztársasági elnök adta át. (Bővebben: bme.hu)
Stépán Gábor professzor előadása a Bolyai-díj átvétele alkalmából
GRATULÁLUNK!

2023.06.15.

Specializáció bemutatók

Szeretettel várjuk az érdeklődő hallgatókat!

Gépészeti fejlesztő spec. bemutató
   2023. május 3, 16:00
   BME MM épület I.em.29. (Olvasóterem)

Gépészeti modellezés spec. bemutató
   2023. május 11, 16:15
   BME MM épület I.em.29. (Olvasóterem)

Itt végzett kollégáink véleménye:

2023.04.26.

Berezvai Szabolcs Bolyai-ösztöndíjat nyert

Dr. Berezvai Szabolcs kollégánk elnyerte az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Gratulálunk a rangos elismeréshez és jó munkát kívánunk a következő 3 évre!

2023.06.05.

Patkó Dóra MT180 díjat nyert

Patkó Dóra doktorandusz hallgatónk harmadik helyezést ért el a Francia Intézet és az ESSCA-Budapest által szervezett "MT180 - A disszertációm 180 másodpercben" verseny országos döntőjén az emberi járás, szökdelés és futás nemlineáris dinamikai modellezéséről tartott előadásával. Dóra témavezetője Zelei Ambrus, a versenyre való felkészítésben pedig Bende Margit segítette. Gratulálunk!

2023.03.21.

Stépán Gábor Jedlik Ányos-díjat kapott

Stépán Gábor professzor Jedlik Ányos-díjat kapott. A díj a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legrangosabb elismerése, amellyel a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet és a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el. A Hivatal egy kisfilmet is készített Stépán Gáborról, melyben a szabadalmakban résztvevő tanszéki kollégák is megjelennek.

2023.03.17.

Szekrényes András Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Dr. Szekrényes András kollégánknak az anyaghibát tartalmazó rétegelt lemezek és héjak analitikus és numerikus modelljeinek fejlesztése terén elért újszerű tudományos eredményeiért, kiváló egyetemi oktatási tevékenységéért. Gratulálunk!

2023.03.16.

Stépán Gábor webinar előadása

Stépán Gábor professzor március 15-én tartott webinariumi előadást a Nonlinear Dynamics (D1) folyóirat szervezésében "One hundred years of wheel shimmy: Why is it still dangerous?" címmel.
Az előadás itt megtekinthető.

2023.03.15.

Wohlfart Richárd Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesítette Wohlfart Richárdot a kutatás és az ipari alkalmazás ötvözésében elért eredményei, valamint egyedülálló és több évtizedes laboratóriumi munkája elismeréseként, melynek során meghatározó szerepet játszott több szabadalom, illetve mintaoltalom megvalósításában, elfogadtatásában és a hasznosításukra tett lépésekben. Gratulálunk!
A díjátadó megtekinthető itt.

2022.11.03.

Bártfai András konferencia díjban részesült

Bártfai András (témavezetője: Dombóvári Zoltán) az ASME Multibody Systems and Nonlinear Dynamics konferencián nyert hallgató díjat a "Stability of a one-degree-of-freedom robot model with sampled digital acceleration feedback controller in turning" című cikkével. Gratulálunk!

2022.10.04.