Specializáció bemutatók

Szeretettel várjuk az érdeklődő hallgatókat!

Gépészeti fejlesztő spec. bemutató
   2023. május 3, 16:00
   BME MM épület I.em.29. (Olvasóterem)

Gépészeti modellezés spec. bemutató
   2023. május 11, 16:15
   BME MM épület I.em.29. (Olvasóterem)

Itt végzett kollégáink véleménye:

2023.04.26.

Patkó Dóra MT180 díjat nyert

Patkó Dóra doktorandusz hallgatónk harmadik helyezést ért el a Francia Intézet és az ESSCA-Budapest által szervezett "MT180 - A disszertációm 180 másodpercben" verseny országos döntőjén az emberi járás, szökdelés és futás nemlineáris dinamikai modellezéséről tartott előadásával. Dóra témavezetője Zelei Ambrus, a versenyre való felkészítésben pedig Bende Margit segítette. Gratulálunk!

2023.03.21.

Stépán Gábor Jedlik Ányos-díjat kapott

Stépán Gábor professzor Jedlik Ányos-díjat kapott. A díj a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legrangosabb elismerése, amellyel a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet és a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el. A Hivatal egy kisfilmet is készített Stépán Gáborról, melyben a szabadalmakban résztvevő tanszéki kollégák is megjelennek.

2023.03.17.

Szekrényes András Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Dr. Szekrényes András kollégánknak az anyaghibát tartalmazó rétegelt lemezek és héjak analitikus és numerikus modelljeinek fejlesztése terén elért újszerű tudományos eredményeiért, kiváló egyetemi oktatási tevékenységéért. Gratulálunk!

2023.03.16.

Stépán Gábor webinar előadása

Stépán Gábor professzor március 15-én tartott webinariumi előadást a Nonlinear Dynamics (D1) folyóirat szervezésében "One hundred years of wheel shimmy: Why is it still dangerous?" címmel.
Az előadás itt megtekinthető.

2023.03.15.

Wohlfart Richárd Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjat kapott

A Magyar Tudományos Akadémia és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesítette Wohlfart Richárdot a kutatás és az ipari alkalmazás ötvözésében elért eredményei, valamint egyedülálló és több évtizedes laboratóriumi munkája elismeréseként, melynek során meghatározó szerepet játszott több szabadalom, illetve mintaoltalom megvalósításában, elfogadtatásában és a hasznosításukra tett lépésekben. Gratulálunk!
A díjátadó megtekinthető itt.

2022.11.03.

Bártfai András konferencia díjban részesült

Bártfai András (témavezetője: Dombóvári Zoltán) az ASME Multibody Systems and Nonlinear Dynamics konferencián nyert hallgató díjat a "Stability of a one-degree-of-freedom robot model with sampled digital acceleration feedback controller in turning" című cikkével. Gratulálunk!

2022.10.04.

Vörös Illés két konferencián is díjban részesült

Vörös Illés doktorandusz kollégánk az önvezető járművek dinamikájával kapcsolatos publikációja az AVEC'2022 konferencián elnyerte a konferencia legjobb cikke díjat, míg az IFAC TDS 2022 konferencián a fiatal szerzőknek szánt díjat érdemelte ki.
Gratulálunk az elismerésekhez!

2022.10.03.

Kossa Attila NKFI (OTKA) kutatási projektet nyert!

Dr. Kossa Attila "Funkcionális Bioanyagok Mechanikája" címmel elnyerte az OTKA kutatási témapályázatát. A kutatási program négy évre szól. Gratulálunk!

2022.09.14.

Takács Dénes Bolyai-ösztöndíjat nyert

Dr. Takács Dénes kollégánk második alkalommal nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat. Gratulálunk a rangos elismeréshez és jó munkát kívánunk a következő 3 évre!

2022.07.01.

Giuseppe Habib Lendület-nyertes!

Tanszékünkön hamarosan új Lendület-kutatócsoport jön létre Dr. Giuseppe Habib vezetésével. Pályázatának címe "Valós műszaki rendszerek dinamikus integritásának elemzése". Idén 19 új Lendület kutatócsoport kezdi meg munkáját, részletek az MTA oldalán.

2022.06.16.

Béda Gyula professzor József Nádor Emlékérmet kapott

Béda Gyula professzor megkapta a Műegyetem legrangosabb kitüntetését, a József Nádor Emlékérmet közel 7 évtizeden át tartó lelkiismeretes és színvonalas szakmai és oktatói munkájáért, kari és egyetemi szinten is kimagasló oktatási és iskolateremtő tudományos szakmai tevékenységéért, valamint a Gépészmérnöki Kar és a Műszaki Mechanikai Tanszék vezetésében betöltött több évtizedes meghatározó szerepéért. Gratulálunk!

2022.05.30.

Stépán Gábor a Műegyetem Kiváló Oktatója

A BME Ünnepi Szenátusi Ülésén "A Műegyetem Kiváló Oktatója” kitüntetést kapott Stépán Gábor professzor! A kitüntetésben azok az oktatók részesülhetnek – az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket az összes, általuk oktatott kurzuson együttvéve legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek az Oktatók Hallgató Véleményezésében (OHV). Gratulálunk!

2022.05.30.

Elhunyt Dr. Uj József kollégánk

Dr. Uj József címzetes egyetemi tanár kollégánk május 19-én, rövid, súlyos betegség után elhunyt. A tanszék meghatározó oktatója volt évtizedeken át. Elévülhetetlen érdemei voltak a numerikus rugalmasságtan valamint kompozit polimerek szilárdságtanának oktatásában, kutatásában. Több kollégánknak volt tanára, mentora. 1989 és 1991 között a Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese volt. Nyugodjék békében, emlékét megőrizzük!

2022.05.24.